Kulturne institucije u Sokobanji

Zavičajni muzej u Sokobanji

Muzej raspolaže eksponatima iz oblasti arheologije, etnologije i istorije. Redovno se organizuju prigodne izložbe slika, skulptura, knjiga ili drugih eksponata. Ispred muzeja je uređen amfitetar koji se u letnjoj sezoni koristi za pozorišne predstave, književene večeri ili neke druge manifestacije.

U ovoj godini radovi na rekonstrukciji zgrade ”Zavičajnog muzeja” i sređivanje konpletnog enterijera biće završeni do početka glavne turističke sezone. Time će biti stvoreni uslovi za:

– formiranje stalne muzejske postavke (etno soba, eksponati zavicajne zbirke);
– organizovanje raznih muzejskih izložbi;
– intenziviranje aktivnosti na otkupu potrebnih muzejskih eksponata;
– predstavljanje javnosti putem prodajnih izložbi (narodna radinost i rukotvorine, grnčarija, suveniri, proizvodi starih zanata …).

Galerija – legat Miluna MItrovića

U sastavu Organizacije za kulturu, turizam i sport nalazi se i Galerija – legat Miluna MItrovića, akademskog slikara iz Beograda, po rođenju Sokobanjčanina. Likovna kolonija “Sokograd” svake godine okuplja eminentne umetnike i obogaćuje zbirku galerije.

Bioskop Moravica

Bioskop ima pristojnu dvoranu sa 350 mesta i uslove za prikazivanje svih vrsta filmova. Sa velikim uspehom bioskopsku salu koristi i sokobanjsko Studentsko pozorište sa interesantnim repertoarom predstava.